Home » කුළු­බඩු විය­ළන්න අලුත් ක්‍රම­යක්

කුළු­බඩු විය­ළන්න අලුත් ක්‍රම­යක්

by damith
March 23, 2024 1:02 am 0 comment

ශ්‍රී ලාංකේය කුළු බඩු­වල එය­ටම ආවේ­නික වූ උසස් රසය සහ සුවඳ නිසා ඈත අතී­තයේ පටන්ම ශ්‍රී ලංකාව කුළු­බඩු සඳහා කීර්ති­යක් අත්පත් කර­ගෙන තිබිණි. එබැ­වින් ශ්‍රී ලාංකේය කුළු­බඩු සඳහා ලෝක වෙළෙ­ඳ­පොළේ ඉහළ මිලක් සහ හොඳ ඉල්ලු­මක් පවතී. එහෙත් අස්වැන්න නෙළා ගත් පසු ඒවා සකස් කර වියළා ගැනී­මේදී පව­තින දුර්ව­ලතා හේතු­වෙන් අව­සන් නිෂ්පා­ද­නයේ සෞඛ්‍යා­ර­ක්ෂි­ත­භා­වය පිළි­බ­ඳව ගැටලු පව­තින නිසා ඉහළ මිලක් ගෙවන යුරෝ­පීය සහ අමෙ­රි­කානු රට­වල් ඇතුළු සංව­ර්ධිත රට­වල රසා­ය­නික සහ ක්ෂුද්‍ර ජීවී ගුණා­ත්මක නිර්ණා­ය­ක­යන් සපුරා ගැනී­මට අපගේ කුළු­බ­ඩු­ව­ලට අසීරු වී තිබේ. මේ හේතු­වෙන් තව­මත් දේශීය කුළු­බ­ඩු­වල ප්‍රධා­නම ගැනු­ම්ක­රුවා වන්නේ ගුණා­ත්මය ගැන වැඩි සැල­කි­ල්ලක් නොද­ක්වන අඩු මිලක් ගෙවන ඉන්දි­යා­වයි. මේ හේතු­වෙන් රටට ලබා ගත හැකි විශාල විදේශ විනි­මය ප්‍රමා­ණ­යක් අහි­මිව යන අතර මෙම තත්ත්වය වළක්වා ගැනීම සඳහා අප­න­යන කෘෂි­කර්ම දෙපා­ර්ත­මේ­න්තුව කට­යුතු කර­මින් පව­තියි.

කුළු­බඩු සකස් කර­ගැ­නීමේ ක්‍රියා­ව­ලි­යේදී වැද­ගත්ම පිය­වර වන්නේ විය­ළී­මයි. දැනට කුළු­බඩු වගා­ක­රු­වන්, එකතු කර­න්නන් සහ සැක­සු­ම්ක­රු­වන් කුළු­බඩු වියළා ගන්නේ එළි­ම­හන් හිරු එළිය භාවිත කර­මිනි. මෙලෙස කුළු­බඩු එළි­ම­හනේ හිරු එළිය ආධා­ර­යෙන් වියළා ගැනීමේ දී ගැටලු කිහි­ප­යක් පැන නඟී. වැසි සහිත දින­වල නිසි ලෙස වියළා ගැනී­මට නොහැ­කි­වී­මෙන් බැක්ටී­රියා සහ දිලීර වර්ග පහ­සු­වෙන් ඒ මත වර්ධ­නය වේ. මෙම දිලීර වර්ග මඟින් මයි­කො­ටො­ක්සින්ස් (mycotoxins) වැනි පරි­වෘ­ත්ති­ය­මය විෂ වර්ග ශ්‍රාවය කරයි. ඒවා අතර ප්‍රමුඛ මයි­කො­ටො­ක්සින් විෂ වර්ග දෙක වන්නේ Aspergillus ගණ­යට අයත් දිලී­ර­ව­ලින් ශ්‍රාවය කරන ඇෆ­ල­ටො­ක්සින් (Aflatoxin ) සහ Aspergillus and Penicillium කාණ්ඩ­යට අයත් දිලීර වර්ග­ව­ලින් ශ්‍රාවය කරන ඔක්‍ර­ටො­ක්සින්ස්ය. (Ochratoxins). මෙලෙ­සම කුළු­බඩු මත ආහාර විෂ වීමට හේතු­වන Salmonella සහ Escherichia coli බැක්ටී­රියා වර්ග ද වැඩීම මඟින් ආහා­රයේ සුර­ක්ෂි­ත­තාව නැතිවේ. තවද එළි­ම­හනේ විය­ළී­මේදී, පරි­ස­රයේ ඇති දූවිලි සහ සතුන්ගේ මල මූත්‍ර ආදිය කුළු­බඩු වලට එකතු වේ. සූර්යා­ලෝ­කය ආධා­ර­යෙන් සිමෙන්ති පො‍ෙළාව මත කෙලින්ම වියළා ගැනී­මේදී විය­ළීම සිදු­වන උෂ්ණ­ත්වය පාල­නය කර­ගත නොහැකි වේ. මෙලෙස එළි­ම­හනේ හිරු එළියේ විය­ළීම නිසා ඉහත සඳ­හන් කළ දුර්ව­ලතා හේතු­කො­ට­ගෙන අව­සන් නිෂ්පා­ද­නයේ ගුණා­ත්ම­ක­භා­වය අඩු වේ.

මෙම ගැට­ලු­ව­ලට පිළි­ය­මක් වශ­යෙන් අප­න­යන කෘෂි­කර්ම දෙපා­ර්ත­මේ­න්තුව ගොවි මහ­තුන්ට කෘත්‍රිම විය­ළන භාවි­තය නිර්දේශ කරයි. කෘත්‍රිම විය­ළන භාවිත කර­මින් කුළු­බඩු ඉතා උසස් ගුණා­ත්ම­යෙන් යුතුව වියළා ගත හැකිය. දූවිලි සහ නොයෙ­කුත් අප­ද්‍රව්‍ය කුළු­බඩු සමඟ මිශ්‍ර නොවී­මත් වැසි සහිත කාල­ගුණ තත්ත්ව­ව­ලදී පවා බාධා­ව­කින් තොරව වියළා ගත හැකි වීමත්, විය­ළීම සිදු වන උෂ්ණ­ත්වය පාල­නය කර­ගත හැකි­වී­මත් මේවායේ ඇති වාසි කිහි­ප­යකි. එම නිසා අව­සා­න­යේදී ගුණා­ත්ම­ක­භා­ව­යෙන් ඉහළ නිෂ්පා­ද­න­යක් ලබා ගත හැකි අතර, එය වැඩි මිල­කට විකු­ණා­ගත හැකි වීමෙන් ගොවි මහ­තුන්ට සහ සැක­සු­ම්ක­රු­වන්ට මහඟු වාසි­යක් සැලසේ. එබැ­වින් කුළු­බඩු බෝග වගා­ක­රු­වන්ට සහ සැක­සු­ම්ක­රු­වන් අතර විය­ළන යන්ත්‍ර භාවි­තය ප්‍රච­ලිත කිරීම සදහා අප­න­යන කෘෂි­කර්ම දෙපා­ර්ත­මේ­න්තුව පසු අස්වනු තාක්ෂණ ආයෝ­ජන ක්‍රම­යක් 2007 වසරේ සිට හඳුන්වා දී තිබේ. ඒ යටතේ විජ­ලන යන්ත්‍රය සඳහා විය­දම් කෙරෙන මුද­ලින් 30 – 40% පමණ මුද­ලක් අප­න­යන කෘෂි­කර්ම දෙපා­ර්ත­මේ­න්තුව නැවත ප්‍රති­පූ­ර්ණය කරනු ලැබේ.

කෘත්‍රිම විය­ළ­න­ය­කදී කුළු­බඩු විජ­ල­නය සඳහා භාවිත කළ යුත්තේ 600 C ට වඩා අඩු උෂ්ණ­ත්ව­යකි. උෂ්ණ­ත්වය 600 C ට වඩා වැඩි වුව­හොත් කුළු­බ­ඩු­වල වාෂ්ප­ශීලී රසා­ය­නික සංයෝග ඉවත්වී ගුණා­ත්මය පහළ යයි. එම­නිසා කිසි ලෙසක වත් විය­ළ­න­යක උෂ්ණ­ත්වය 600 C ට වඩා වැඩි වීමට ඉඩ නොදිය යුතුය . කෘත්‍රිම විය­ළන ආධා­ර­යෙන් වියළා ගැනී­මේදී නොක­ඩවා එක දිගට විය­ළීම සිදු නොකළ යුතුය. මුලින්ම කුළු­බඩු අර්ධ වශ­යෙන් වියළා ප්‍රමා­ණ­වත් විවේක කාල­යක් ලබා දිය යුතුය. මෙලෙස විවේක කාල­යක් දීමෙන් බලා­පො­රොත්තු වන්නේ ආහා­රයේ මැද කොටසේ ඇති ජලය ආහා­රය මතු­පි­ටට පැමි­ණීම සඳහා කාල­යක් ලබා දී ඉවත් කිරී­මට අවශ්‍ය ජලය පහ­සු­වෙන් විය­ළී­මේදී ඉවත් වීමට ඉඩ සැල­සී­මයි. අන­තු­රුව විවේක කාල­යෙන් පසුව එක දිගට අඛ­ණ්ඩව අවශ්‍ය ප්‍රමා­ණ­යට තෙත­ම­නය අඩු වන තෙක් විය­ළීම සිදු කෙරේ.

ආහාර වර්ග විය­ළීම සඳහා විවිධ විය­ළන වර්ග භාවිත කෙරේ. ඒ අත­රින් මේ වන­විට කුළු­බඩු විය­ළීම සඳහා විය­ළන වර්ග 03 ක් බහුල වශ­යෙන් භාවිත කෙරේ. එනම් සූර්ය විය­ළන, කැබි­නට්ටු ආකාර තැටි විය­ළන සහ පෙට්ටි ආකාර සම­තල තට්ටු විය­ළන වේ. සූර්ය විය­ළන මගින් අඩු විය­ද­ම­කින් කුළු­බඩු වර්ග වියළා ගැනී­මට හැකි අතර, හදිසි වැසි සහිත කාල­ගුණ තත්ත්ව­ව­ලදී ආහාර ද්‍රව්‍ය නොතෙමී ආරක්ෂා කර­ගත හැකිය. වෙ‍ෙළ­ඳ­පොළේ පව­තින කැබ්නෙ­ට්ටු­වල ආකාර විය­ළන වල ධාරි­තාව. කි.ග්‍රෑම් 10 සිට 400 දක්වා සහ පෙට්ටි ආකාර විය­ළන වර්ග­වල ධාරි­තාව කි.ග්‍රෑම් 250 සිට 3000 දක්වා පමණ වේ. මෙම විය­ළ­න­වල ඉන්ධන ලෙස දර, දහ­යියා, භූමි­තෙල් සහ ඩීසල් භාවිත කිරී­මට හැකිය. සැක­සුම් ස්ථානය පිහිටා ඇති පරි­ස­රය අනුව විය­ළ­න­යට ගැළ­පෙන ඉන්ධන වර්ගය ද, තමන්ගේ නිෂ්පා­දන ධාරි­තාව අනුව ගොවි මහ­තුන්ට සහ කුළු­බඩු සැක­සු­ම්ක­රු­වන්ට තමන්ට ගැළ­පෙන විය­ළන වර්ගය තෝරා ගත හැකිය. කැබි­නෙට්ටු ආකා­රයේ විය­ළන හා සැස­ඳී­මේදී ධාරි­තාව වැඩි­වී­මත් කුළු­බඩු විය­ළ­න­යට දැමීම, ඉවත් කිරීම, වරි­න්වර මිශ්‍ර කිරීම පහ­සු­වී­මත් නිසා පෙට්ටි ආකාර විය­ළන යන්ත්‍ර­වල විය­ළන විය­දම කැබි­නෙට්ටු ආකාර විය­ළ­න­ය­කට වඩා සැල­කිය යුතු ප්‍රමා­ණ­ය­කින් අඩු බැවින් එම විය­ළන භාවි­තය කුළු­බඩු කර්මා­න්තයේ ජන­ප්‍රිය වෙමින් පව­තියි.

මෙලෙස විය­ළන භාවිත කර ලබා­ගන්නා උසස් ගුණා­ත්මයේ කුළු බඩු යුරෝපා, අමෙ­රි­කානු සහ සංව­ර්ධිත රට­ව­ලට ඉහළ මිල­කට අප­න­ය­නය කිරීම මඟින් වැඩි ආදා­ය­මක් ගොවීන්ට, සැක­සු­ම්ක­රු­වන්ට සහ අප­න­ය­න­ක­රු­වන්ට ලබා­ගැ­නී­මට හැකි­යාව ලැබේ. අව­සා­නයේ රටක් වශ­යෙන් මෙම­ඟින් වැඩි විදේශ විනි­මය ප්‍රමා­ණ­යක් කුළු­බඩු ක්ෂේත්‍ර­යෙන් ලබා ගැනී­මට හැකි­වීම වර්ත­මා­නයේ රටේ ඩොලර් සංචිත හිඟ­යට කදිම විස­ඳු­මකි.

ආචාර්ය සම්පත් ඉඳු­රුව
නියෝජ්‍ය අධ්‍යක්ෂ (පර්යේ­ෂණ)
මධ්‍යම පර්යේ­ෂණ මධ්‍ය­ස්ථා­නය,
අප­න­යන කෘෂි­කර්ම දෙපා­ර්ත­මේ­න්තුව
මාතලේ

You may also like

Leave a Comment

Sri Lanka’s most Trusted and Innovative media services provider

Facebook

@2025 – All Right Reserved. Designed and Developed by Lakehouse IT