Saturday, May 3, 2025
Home » නිවැ­රදි ආහාර රටා­ව­කට හුරුවී බෝ නොවන රෝග­ව­ලින් වැළ­කෙමු

නිවැ­රදි ආහාර රටා­ව­කට හුරුවී බෝ නොවන රෝග­ව­ලින් වැළ­කෙමු

by Gayan Abeykoon
October 17, 2024 1:07 am 0 comment

එක්සත් ජාතීන්ගේ සංවි­ධා­නය විසින් 1945 දී ප්‍රකා­ශ­යට පත් කරන ලද ලෝක ආහාර දිනය ඊයේට (16) යෙදී තිබුණි. ගිය වස­ර­ව­ලදී විවිධ රට­වල් මුහුණ දුන් තත්ත්ව හමුවේ ආහාර සුර­ක්ෂි­ත­තාව කෙරෙහි වැඩි අව­ධා­න­යක් යොමු විය යුතුය. ආහාර යනු මිනි­සාගේ මූලික අව­ශ්‍ය­තා­ව­න්ගෙන් එකකි. මිනිස් ශරී­ර­යට අවශ්‍ය කරන පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ලැබෙන්නේ ආහා­ර­ව­ලිනි. කුස­ගිනි නිවා ගැනීම සඳ­හාත්, සිරු­රට අවශ්‍ය පෝෂ­ණය ලබා ගැනීම සඳ­හාත් ආහාර අවශ්‍ය වේ. පෝෂ්‍ය­දායි ආහාර වේලක් යනු සිරු­රට අවශ්‍ය කරන පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අවශ්‍ය ප්‍රමා­ණ­යෙන් අඩංගු වුණු සෞඛ්‍යා­ර­ක්ෂි­තව පිළි­යෙල කළ ආහාර වේලකි. සම­බල ආහාර වේලක කාබෝ­හ­යි­ඩ්‍රේට්, ප්‍රෝටීන්, විට­මින්, මේදය, ඛනි­ජ­ල­වණ හා ජලය පෝෂක අන්ත­ර්ගත වේ. සම­බල ආහාර වේලක් ලබා ගැනී­මෙන් ශරී­රය වර්ධ­නය වීම, ශක්තිය ලැබීම හා ශරී­රය රෝග­ව­ලින් ආරක්ෂා වීම සිදු වේ. සම­බල ආහාර වේලක් නොගැ­නීම හරහා මිනිස් ශරී­රය පහ­සු­වෙන් රෝග හා ආසා­ද­න­ව­ලට ගොදුරු වන අතර දරු­වන්ට ශාරී­රික හා මාන­සික සංව­ර්ධ­නයේ ගැටලු මෙන්ම අධ්‍යා­ප­නයේ දුර්ව­ලතා ඇති වේ.

දකුණු ආසි­යා­තික රට­වල 90%කට වඩා වැඩි පිරි­සක් සම­බල ආහාර වේලක් නොගනී. බොහෝ විට මේ සඳහා හේතු වී ඇත්තේ නොදැ­නු­ව­ත්කම හෝ වැරදි ආහාර රටාව හෝ මුදල් හිඟ­ක­මයි. වර්ත­මා­නයේ පව­තින ආර්ථික තත්ත්වය හේතු කොට­ගෙන සම­බල ආහාර වේලක් ලබා ගැනී­මට තිබූ හැකි­යාව හීන වී ගොස් තිබේ. එදි­නෙදා අවශ්‍ය වන එළ­වළු, පල­තුරු හා පලා වර්ග තම ගෙව­ත්තේම සකසා ගැනී­මට හැකි­යාව තිබේ නම් යම්තාක් දුර­කට හෝ ආර්ථික වාසි­යක් ලබා­ගත හැකි වේ. නග­ර­බද පුද්ග­ල­යෙ­කුට ගෙවත්ත වෙනු­වට ඒ සඳහා මල් පෝච්චි භාවිත කළ හැකි වේ. සම­බල ආහාර වේලක ඇති වැද­ග­ත්කම ගැන නොදැ­නු­වත් බොහෝ පිරිස් ක්ෂණික ආහාර පරි­භෝ­ජ­න­යට හුරුව තිබේ. එය ඉතා­මත් අය­හ­පත් තත්ත්ව­යකි.

“සම­බල ආහාර වේලක අඩංගු පෝෂක බොහෝ­ම­යක් ලබා­ගත හැකි වන්නේ සත්ත්ව ආහාර හර­හාය”යන්න බොහෝ දෙනෙ­කුගේ විශ්වා­ස­යයි. එහිදී නිර්මාංශ වීමෙන් තම සෞඛ්‍ය බර­ප­තළ ලෙස අන­තුරේ හෙළී­මක් සිදුවේ යැයි බියක් ඔවුන්ට ඇති­වෙයි. නමුත් එය නිවැ­රදි නොවේ. සත්ත්ව ආහා­ර­ව­ලින් තොරව ශාක ආහාර හරහා ද පුද්ග­ල­ය­කුට අවශ්‍ය පෝෂක 100%ක්ම පහ­සු­වෙන් ලබා­ගත හැකිය. මිනිස් සෞඛ්‍ය ප්‍රශස්ත මට්ට­මක පවත්වා ගැනී­මට අවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ මොන­යම් අයු­ර­කින් හෝ ශරී­ර­යට ලැබේ නම් පුද්ග­ල­යෙක් නිර්මාංශ වුව ද කිසිම ගැට­ලු­වක් ඇති නොවේ.

අතී­තයේ පටන් ආහාර සම්බ­න්ධව දැක ගත හැකි ප්‍රබල ගැට­ලු­වක් වන්නේ නාස්ති­යයි. මේ තත්ත්වය හේතු­වෙන් ඉදි­රි­යේදී මන්ද­පෝ­ෂණ තත්ත්ව­ව­ලට පවා මුහු­ණ­පෑ­මට සිදු විය හැකිය. නිවෙ­සක දින­පතා සිදු­වන ආහාර නාස්තිය වළක්වා ගැනී­මෙන් ඉදිරි සති­ය­කට ආහාර ඉතිරි කර­ගත හැකි වේ. අවශ්‍ය ප්‍රමා­ණ­යට පම­ණක් ආහාර පිසීම, අවශ්‍ය ප්‍රමා­ණ­යට පම­ණක් ආහාර බෙදා­ගැ­නීම, ආහාර පිසී­මෙන් පසු කොට­සක් පිරි­සුදු භාජ­න­යක අසුරා ශීත­ක­ර­ණයේ තැබීම යන ක්‍රම­වේද හරහා ආහාර නාස්තිය අඩු කර­ගත හැකි වේ. වැරදි ආහාර පරි­භෝ­ජන රටාව හේතු­වෙන් නොයෙ­කුත් රෝගා­බා­ධ­ව­ලට ගොදුරු වීමට වැඩි ඉඩ­ක­ඩක් පවතී. විශේ­ෂ­යෙන් ක්ෂණික ආහාර පාන වැඩි වශ­යෙන් පරි­භෝ­ජ­නය බෝ නොවන රෝග රාශි­ය­කට මූලික හේතු­වයි. ජාන වෙනස් කළ ආහාර වර්ග, සකස් කරන ලද මස්, මත්පැන්, කල් තබා ගන්නා පැණි­බීම වර්ග හා ක්ෂණික ආහාර වර්ග පරි­භෝ­ජ­නයේ අව­සන් ප්‍රති­ඵ­ලය පිළිකා, කොලෙ­ස්ට­රෝල්, දිය­වැ­ඩි­යාව වැනි රෝග­යක් විය හැකිය. එබැ­වින් අප සිය­ල්ලෝම නිවැ­රදි ආහාර රටා­ව­කට හුරු වෙමින් නීරෝගි පර­පු­රක සාමා­ජි­කයෝ වෙමු.

 

නිරාශා කල්හාරි

ජන­ස­න්නි­වේ­දන අධ්‍ය­ය­නාං­ශය, කැල­ණිය විශ්ව­වි­ද්‍යා­ලය

You may also like

Leave a Comment

Sri Lanka’s most Trusted and Innovative media services provider

Facebook

@2025 – All Right Reserved. Designed and Developed by Lakehouse IT