Thursday, May 8, 2025
Home » පෑවි­ල්ලට ගොවීන්ගේ අත­මිට සරු කරන පැණි කොමඩු

පෑවි­ල්ලට ගොවීන්ගේ අත­මිට සරු කරන පැණි කොමඩු

මාකට් යන­වට වඩා පාරේ විකු­ණන එක වාසියි -ගෙවි­ලියෝ

by Gayan Abeykoon
May 8, 2025 1:03 am 0 comment

තඹු­ත්තේ­ගම විශේෂ - ඩබ්ලිව්. ප්රදීප්

වෙසක් සුළ­ඟත් සමඟ විටෙක ගිනි­ග­හන අව්වත්, තවත් විටෙක හිටි­හැ­ටියේ ඇද­හැ­ලෙන වැස්සත් මෙක­ලෙහි වැව්බැඳි රටට සුපු­රුදු දසු­නක් වී තිබේ. මෙස­ම­යෙහි වැස්ස ද කිසි­යම් උණු­සු­ම­කට ආ වඩයි. එහෙ­යින්ම මොහො­ත­කදී පිපා­ස­යෙන් දිව කට වියළී යයි. වතු­රෙන් නොසෑහී තිබහ නිවන වෙනත් විකල්ප සඳහා ද මේ අව­ධි­යෙහි හොඳ ඉල්ලු­මක් නිර්මා­ණය වෙයි. එප­ම­ණ­කින් රජ­රට වෙල් ළියැ­දි­ව­ලත්, හේන් බිම්ව­ලත් මනාව වැවෙන පැණි කොමඩු නැති­නම් පැණි පුහුල් වෙළෙ­ඳා­මට සරු කාල­යක් උදා­වෙයි. කොමඩු, තද පිපා­ස­යට දිව ඔසු­වක් බඳුය. කාෂ්ඨක අව්ව කොමඩු වෙළෙ­ඳා­මට ගජ වාසි­යකි. එහෙ­යින්ම අත­ර­මැදි වෙළෙ­දුන් මඟ­හැර සිය ගොවි­බි­මෙන් නෙළා ගත් කොමඩු අස්වැන්න සමඟ ගෙවි­ලි­යෝද මෙක­ලෙහි මහ­ම­ඟට එති. එය අමු­තුම කලා­වකි. එම­ඟින් ඔවු­නට වැඩි ලාභ­යක් ගෙන­දෙයි. කීයක් හෝ අඩු­වෙන් නැවුම් කොමඩු ගත­හැකි බැවින් එය පාරි­භෝ­ගි­ක­යන්ට ද වාසි­යකි.

හිරු උදා­වෙත්ම ගොවීන් සමඟ පාරට එන ගෙවි­ලියෝ සිය පවු­ලට සවි­යක් වෙමින් කොමඩු වෙළෙ­ඳා­මට යොමු වෙති. අති­රේක භෝග­යක් ලෙස පැණි කොමඩු වගාවේ නියැළී ඇති ගැමි ලියන් සිය අස්වැන්න විකුණා ගැනීමේ අටි­යෙන් මේ අන්ද­මින් අනු­රා­ධ­පුර – කුරු­ණෑ­ගල ප්‍රධාන මාර්ගයේ තැන තැන දැක­ගත හැකිය. තලාව, තඹු­ත්තේ­ගම, ශ්‍රාව­ස්ති­පුර, මොර­ගොඩ, අනු­රා­ධ­පුර පූජා නග­රය ආදී ප්‍රදේ­ශ­වල ඔවුහු වෙළෙ­ඳාමේ යෙදෙති.

මෙප­රි­ද්දෙන් තලාව ප්‍රදේ­ශයේ පැණි කොමඩු වෙළෙ­ඳාමේ යෙදෙන ගෙවි­ලි­යක වන ඉන්ද්‍රාණි දිසා­නා­යක මහ­ත්මිය සිය අත්දැ­කීම් මෙසේ පැව­සු­වාය.

“ඔය දුර­බැ­හැර ඉඳලා ශ්‍රී මහා බෝධිය වඳින්න එන මිනිස්සු අපි ළඟත් නව­ත්ත­නවා. අහල පහල ගම්වල ඉන්න රස්සා කරන කට්ටිය එහෙම සම­හර වේලා­වට සව­සට ගෙදර යන ගමන් කොමඩු ගෙඩි­යක් ගන්න නව­තින වේලා­වල් තියෙ­නවා. කොහො­මත් ඉරිදා, සෙන­සු­රාදා, පෝය දව­ස්ව­ලට එහෙම ආදා­ය­මක් තියෙ­නවා. මේ පෑවි­ල්ලත් එක්ක වෙළෙ­ඳාම හොඳයි. අපි වගා කර­පුවා තමයි කඩා­ගෙන ඇවිල්ලා මේ විකු­ණන්නේ. කොමඩු වර්ග දෙකක් තමයි මේ පැත්තේ හැදෙන්නේ. එකක් ඔය තද කොළ පාට වර්ගේ. අනිත් වර්ගේ ගෙඩිය මැද පුල්ලි පුල්ලි තියෙන ළා කොළ පාට එක. ඔය දෙව­ර්ගෙම විකි­ණෙ­නවා. දෙව­ර්ගෙම රසයි. ලොකු වෙන­සක් නෑ. තද කොළ පාට වර්ගය ටිකක් මිලෙන් වැඩියි.”

තලාව, පයි­ණ්ඩි­කු­ලම ප්‍රදේ­ශයේ පැණි කොමඩු වගා­කර එම අස්වැන්න මහ­ම­ඟට ගෙන­විත් විකු­ණන දයානි කුසු­ම­ලතා මහ­ත්මිය කුඹු­රෙන් මහ පාරට පැමිණ සිදු කරන වෙළෙ­ඳාම සම්බ­න්ධ­යෙන් මෙසේ අද­හස් දැක්වූ­වාය.

“තඹු­ත්තේ­ගම මාකට් එකට ගෙනි­ය­න­වට වැඩිය පැණි කොම­ඩු­ව­ලට හොඳ ආදා­ය­මක් ගන්න පුළු­වන් අපිම පාරේ තියා­ගෙන විකු­ණන එකෙන්. අපි කිලෝ එකක් විකු­ණන්නේ රුපි­යල් සීය ගානේ. මේ දව­ස්වල තියෙන විය­දම එක්ක බල­න­කොට ඒකෙන් ලොකු දෙයක් නැති වුණත් ජීවත් වෙන්න කීයක් හරි හොයා­ගන්න පුළු­වන්. සම­හරු වගා ළිංවල වතුර ගහලා තමයි මේ ගොවි­තැන කරන්නේ. ඉතිං අම­තර විය­ද­මක්, මහ­න්සි­යක් දරන්න ඕනෑ. එහෙම කර­ලත් පාඩු­වට විකු­ණ­න­වට වැඩිය අපිම මේ විදි­යට වෙළෙ­ඳා­මක් කර­ගන්න එකෙන් ලාභ­යක් තියෙ­නවා. අව්ව දව­ස්ව­ලට වෙළෙ­ඳාම ටිකක් වැඩියි. ඒත් අපි වගේ පාරේ කොමඩු විකු­ණන කට්ටිය වැඩි හින්දා පොඩි තර­ග­යක් තියෙ­නවා.”

තලාවේ රුව­න්තිකා පද්ම­ලතා මහ­ත්මිය පැණි කොමඩු වෙළෙ­ඳාම සම්බ­න්ධ­යෙන් මෙසේ අද­හස් දැක්වූ­වාය.

“පැණි කොමඩු ටිකක් උදේට අත් ට්‍රැක්ටරේ දාගෙන ආව­හම හවස් වෙන­කොට දෙයි­යනේ කියලා ආදා­ය­මක් හොයා­ගන්න පුළු­වන්. අපිම ගොවි­තැන් කරලා අපිම විකු­ණ­ගන්න එක හැම අතින්ම ලාභයි. හිත­ටත් සහ­න­යක්. ඔය අට­ම­ස්ථා­නෙට එහෙම යන කට්ටිය වාහන නව­ත්තලා අපෙන් කොමඩු අරන් යනවා. අපිම වවලා අපිම විකු­ණන හින්දා අපි ළඟ මිල අඩුයි. ඔය පූජා නගරේ පැත්තේ එහෙම සම­හර තැන්වල කොමඩු කිලෝ එකක් රුපි­යල් 120ටත් වැඩියි මේ දව­ස්වල. අපි උදේ නවය විතර වෙන­කොට එනවා. හවස හතර විතර වෙන­කොට ගෙව­ල්ව­ලට යනවා. ඒ අතරේ හොයා­ගන්න ආදා­ය­මක් තමයි.”

You may also like

Leave a Comment

Sri Lanka’s most Trusted and Innovative media services provider

Facebook

@2025 – All Right Reserved. Designed and Developed by Lakehouse IT