Sunday, May 19, 2024
Home » හොඳට නෙළ­න්නට ගොස් බෙහෙ­තට සින්න වීම

හොඳට නෙළ­න්නට ගොස් බෙහෙ­තට සින්න වීම

by damith
May 6, 2024 1:00 am 0 comment

තර­බාරු ඉංග්‍රීසි වෛද්‍ය ජෝර්ජ් චේන්, 18 වන සිය­වසේ මුල් භාගයේ ජීවත්වූ අයෙකි. හෙතෙම ස්ථූල­තාව මට්ටු කිරීම සඳහා සැල­සු­ම්ගත ආහාර රටා­වක් හඳුන්වා දුන් පළමු තැනැත්තා විය. ‘සෞඛ්‍යය සහ දිගු ජීවි­තය පිළි­බඳ රච­න­යක්’ නමින් ඔහු පළ කළ නිබ­න්ධ­නය, බට­හිර සෞඛ්‍ය ක්ෂේත්‍රය සඳහා ආහාර පාල­නය හුරු කරන ලද පළමු වතා­වය. ‘සුඛෝ­ප­භෝගී ආහාර’වලින් වැළ­කීම හඳුන්වා දෙන ලද්දේ මෙම රච­න­යේ­දීය. සැපට කෑම සෞඛ්‍ය­යට හොඳ බව ඒ කාලයේ මතය ය. මේ නිසා ඇති පද­මට සැප ආහාර ගැනීමේ කලාව යුරෝ­පය පුරා ප්‍රච­ලි­තව තිබුණි. ඒ සියල්ල දැන් අවුට් ඩේටඩ්ය. ‘පාල­න­යෙන් යුතු ආහාර වේල’ දැන් නම් ජන­ප්‍රිය සංස්කෘ­තික අංග­යකි. මේ අංගයේ ක්ලයි මැක්ස් එක බවට පත්ව ඇත්තේ සික්ස් පැක් දක්වා යෑමය. කාන්තා පැත්තෙන් නම් ස්ලිම් බොඩි ටයිප් එකක් දක්වා කන්වර්ට් වීමය.

ආහා­රය සඳහා පාල­න­යක් ඇති­වෙන අතරේ ක්ෂණික ආහාර සහ තර­බා­රුව සඳ­හාම වූ ආහාර රටා­වක් වෙත ජනයා යොමු කර­වන ‘කෑමේ සංස්කෘ­තිය’ ද එළව එළවා පසු පසෙන් ඒම හේතු­වෙන්, දැන් ඩය­ටින් සහ ඊටින් අතර තර­ග­යක් නිර්මා­ණය වී තිබේ.

පසු­ගිය මාස තුනක කාලය පුරා බල­න්ගොඩ ප්‍රදේ­ශයේ සිදු කළ හදිසි මරණ පරී­ක්ෂ­ණ­ව­ලදී වයස අවු­රුදු 30 -50 අතර මර­ණ­ව­ලින් සිය­යට හැත්තෑ­වක පමණ ප්‍රමා­ණ­යක් මිය ගොස් ඇත්තේ හෘද­යා­බාධ හේතු­වෙන් බව අනා­ව­ර­ණය වී තිබේ. මේ අන් කිසි­වක ප්‍රති­ඵල නොව වෙලා­වක් කලා­වක් නොමැ­තිව අතට අසු­වෙන හැම දෙයක්ම ගිල දැමීමේ විපා­කය ය. මිනිස්සු ආහා­ර ගත යුත්තේ ජීවි­තය පව­ත්වා­ගෙන යෑම පිණිස ය. නීරෝ­ගි­භා­වය අහෝසි කරන ආකා­ර­යට ආහාර ගැනීම හේතු­වෙන් අද අප ආහාර නිසාමැ ‘වේලා­ස­නින් නික්ම’ යන තත්ත්ව­යක් නිර්මා­ණය කර­ගෙන තිබේ. කන ප්‍රමා­ණය හෝ තමන්ගේ ශරීර ස්කන්ධය අනුව ආහාර ගන්නා ආකා­රය, තම තම නැණ පම­ණින් දැන, පිඟානේ සිටම පට­න්ගත යුත්තකි. ආහා­රය නිසි ආකා­ර­යෙන් ගන්නේ නම් බෙහෙත් ආහා­ර­යක් ලෙස ගැනී­මට සිදු වන්නේ නැති බව අප්‍ර­මාණ වාර­යක් දොස්ත­රලා කියා ඇත්තේ මුත්, අප සමා­ජ­යට අව­ශ්‍යව ඇත්තේ ගිජු­ක­මට ඉඩදී, ටික කල­කින් රෝහල් ඇඳක ගත කිරී­ම­ටය.

ජාත්‍ය­න්තර ආහාර නොගැ­නීමේ දිනය අදට යෙදී තිබේ. එහෙම කියූ පළි­යට අද නොකා සිටින්නේ එහි සංවි­ධා­යක මණ්ඩ­ලය පම­ණක් වෙනවා ඇත. ආහා­රය පිළි­බ­ඳව අපේ සමා­ජය අර්බුද කිහි­ප­ය­කින් පෙළෙ­න්නේය. එක් අර්බු­ද­යක් වන්නේ සමාජ ස්ථරයේ සිය­යට 20ක පමණ ප්‍රමා­ණ­යක් අධි ආහාර පරි­භෝ­ජ­නයේ යෙදී සිටී­මය. තව පිරි­සක් බඩ පැළෙන්න කන්නේ වුවද පෝෂ­ණය හිඟය. අනික් පිරි­සට ආහාර අර්බු­ද­යක් ඇත්තේය. මෙහි අර්ථය නොකා සිටීම නොවේ. හම්බ කරන සිය­ල්ලම කෑමට වැය කිරී­මය.

2023 අප්‍රේල් මාස­යට පෙර ශ්‍රී ලංකාව තිබුණේ ලෝකයේ ආහාර උද්ධ­ම­නය වැඩිම රට­වල් දහය අත­රේය. අප්‍රේල් මාස­යේදී එම රට­වල් දහ­යෙන් ශ්‍රී ලංකාව ඉවත් කිරී­මට ලෝක බැංකුව පිය­වර ගත්තේය. ඊට පෙර වසරේ සැප්තැ­ම්බර් මාසයේ දී ශ්‍රී ලංකාව මේ ලිස්ට් එකේ පස් වැනි ස්ථානයේ පසුවිය. ඒ කාලයේ ආහාර උද්ධ­ම­නය 47.6% කි. මේ සිංහල අවු­රුද්ද වන විට තව තවත් ආහාර උද්ධ­ම­නය අඩුව ගියේය. ජාතික පාරි­භෝ­ගික මිල දර්ශ­කය අනුව මාර්තු මාසයේ සිය­යට 5.0 ක් ලෙස පැවති ආහාර කාණ්ඩයේ උද්ධ­ම­නය අප්‍රේල් මාසයේ සිය­යට 2.9 ක් දක්වා පහළ ගියේය. උද්ධ­ම­නය පහළ ගිය ද ලැබෙන පඩිය අනුව පෝෂ්‍ය­දායී ආහාර ලබා ගැනී­මක් සඳහා යා නොහැකි බව අපේ බහු­ත­ර­යගේ අද­හ­සය. මෙතැන ඇත්තේ සැලසුමක් නොමැතිකමය. කඩේට ගොස් අඩු­වට ඇති දේ හෝ අතේ ඇති ගාණට කෑම රැගෙන එම අපේ සිරි­තය. ගෙදර සිටින පිරි­සගේ වයස් කාණ්ඩ අනුව සැල­සුම් කරන ලද ආහාර වේලක් සඳහා එහෙම මහ ගණන් වැය වන්නේ නැත. දැන් නම් වන්නකු මෙතඩ් ආදිය ඇත්තේ බැවින් ඒ අනුව එක් එක් නිවසේ සාමා­ජි­කයා වෙත අනන්‍ය වූ ආහාර සැල­සු­මක් සාදා ගන්නේ නම්, ආහාර උද්ධ­ම­නය පහ­සු­වෙන් පරා­ජය කළ හැක්කේය. ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර සඳහා අධික මිලක් වැය වන්නේය. ඒ සඳහා මාළු, කර­වල, බිත්තර ආදිය ලබා­ගත යුත්තේ හෙයින් ඒ සඳහා වැය බරක් දැරීම අවු­ලක් නැත. ඒ හැරුණු විට අප කෘත්‍රිම ආහාර සඳහා දක්වන ගිජු­භා­වය සහ කෑම දුටු­වන, කාගෙන කාගෙන යෑම නිසා ඇති­වන සෙතක් නැත. සම­හ­රෙක් කෑම සොයා ගෙන යති. සාද­යක් වැනි යමක් සඳහා යන්නේම හොඳට නෙළලා එන අද­හ­සිනි. එහෙම නෙළී­මට ගොස් තව වසර කිහි­ප­ය­කින්, ලෙඩ ඇඳේ දප­න්නට වෙන බව මේ අයගේ සිහි­යට එන්නේ නැත.

රාත්‍රී ආහා­රය තවම පාල­නය කර­ගෙන කෑමේ පුරු­ද්දක් මේ රටේ පිරිස් වෙත නැත. බඩ හිර­වී­මට කෑවේ නැති­නම් නින්ද යන්නේ නැතැයි කිය­මින්, ඩිනර් එක සඳහා බත් පිඟා­නක්ම ගිල දම­න්නේය. නැති­නම් කොත්තු වැනි තෙල් සහ පිටි සහිත ආහාර කඩෙන් ගෙනත් බඩට දමා ගන්නේය. ඔය ආකා­රයේ ආහාර රටා­වක් සඳහා ඇති ඇබ්බැ­හිය කඩාගන්නේ නැතිව මේ සංසා­රයේ නම් ආහා­ර­යෙන් ලැබිය හැකි සෞඛ්‍ය සම්පන්නභාවය ලබා­ගත නොහැ­කිය. මේවා ආණ්ඩු­වට හෝ සෞඛ්‍ය බල­ධා­රීන්ට කළ හැකි දේ නොවේ. රාත්‍රී ආහා­රය මාස­යක් වර්ජ­නය කර ‘එහි ඇති සනී­පය’ දැන­ගත් වන ඒ මිනිසා යළි රෑ කෑම පස්සේ පන්නන්නේ නැත. සෞඛ්‍යය අතින් මෙන්ම යහ­මින් නින්ද ලැබෙන්නේ ද රාත්‍රියේ කුස හිස්ව තිබෙන විටය. එහෙම කළේ නම් රටේම රාත්‍රී ආහා­රය සඳහා යන විය­ද­මෙන් විශාල කොට­සක් ඉති­රිය. ඔය ආකා­රයේ පුරු­ද්දක් මේ රටේ එක් එක් පුද්ග­ලයා හදා­ගෙන, සිය පවුල සඳහා ද ආහාර සැල­සු­මක් සෑදුවේ නම්, මේ රටේ කෑම කඩ ගාණ­ටම විවෘත වෙන රෝහල් ගණ­නාව හැකි­ළෙ­නවා ඇත. බෙහෙත් සඳහා යන යෝධ බිල ඉතිරි වෙනවා ඇත. අද ලෝක නිරා­හාර දිනය බැවින් මේ සිහි­පත් කිරීම කර­නුයේ, ගෙද­රින් සැල­සු­මක් නිමවා රට ගොඩ නගමු යන පණි­වි­ඩය මතක් කර­දී­ම­ටය.

You may also like

Leave a Comment

Sri Lanka’s most Trusted and Innovative media services provider

Facebook

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Lakehouse IT